Την 1/1/2023 αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύσης για όλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός
Την 1/1/2023 αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύσης για όλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ
Η κατάργηση θα αφορά και συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ σε ότι αφορά τις συντάξεις υπογράμμισε ότι «μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά μόνιμων και τακτικών αυξήσεων».
Επιπλέον ο κ. Μητοστάκης τόνισε ότι «τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου».
Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας
Συνολικό απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έκανε κατά την ενημέρωση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αριστερά δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας ενώ παρουσιάζοντας το κυβερνητικό έργο για εργασία, ανεργία, στήριξη εργαζομένων και συνταξιούχων τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης πάρθηκαν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο νόμος του εργάτη. «Για όσους άσκησαν κριτική από την Αριστερά θυμίζω ότι αποτελούσε αίτημα της ΓΣΕΕ» είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα «πρόσθετο χρήσιμο εργαλείο που καταπολεμά την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία».
Ο νόμος του εργάτη
Επαναλαμβάνοντας ότι σύντομα θα εφαρμοστεί σε βιομηχανία και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα παραπάνω χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Και το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων εισφοροδιαφεύγουν. Πράγματι κ. Κουτσούμπα εδώ ισχύει ο νόμος του εργάτη».
«Οι εργατοτεχνίτες πλέον έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους» πρόσθεσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος εκ νέου στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ λέγοντας ότι για να γίνει πράξη «έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση κ. Κουτσύμπα» ενώ απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα διερωτήθηκε γιατί επί τέσσερα χρόνια κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν το εφάρμοσε.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στη γονική άδεια στον πατέρα λέγοντας ότι η Αριστερά δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. «Γιατί δεν τα κάνατε τέσσερα χρόνια;» ρώτησε ξανά τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.
Πολίτης και όχι γενικά λαός
«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.
Η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα
«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.
«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.